Apotek NO
#1 Apotek i Norge
Norsk telefonnummer:
Internasjonal telefon:
Din handlekurv
NOK 0.00

Hvordan måle og øke testosteron? Legemidler mot mannlig hormonmangel i Norge

Det mannlige kjønnshormonet testosteron har en sentral oppgave i kroppen vår. Det blir spesielt tydelig i puberteten, og styrer blant annet utviklingen av kjønnsorganer for menn, større muskler, skjeggvekst og stemmeskifte. Men med årene minker testosteronproduksjonen i kroppen, noe som kan føre til ereksjonsproblemer og lavere sexdrift. Hvordan måler jeg testosteron og bestemmer mangelen på menn? Hvilke behandlinger er det? 

Slik dannes testosteron 

Testosteron finnes hos både menn og kvinner, men er mest fremtredende hos menn. Dette hormonet omdannes fra kolesterol, og produseres i testiklene hos menn og eggstokkene hos kvinner. Kvinner har rundt fem til ti prosent av menns nivå i kroppen. Hvor mye testosteron kroppen produserer kan variere noe, men vanligvis vil friske menn produsere mellom fire og ni milligram i døgnet.

Hva gjør dette hormonet? Effekten av testosteron deles inn i to «grupper», androgene og anabole. Androgener bidrar til dannelsen av mannlige kjønnsorganer og spermier, skjeggvekst og kroppshår, mens anabole gjør at musklene vokser.

Mangel på testosteron hos menn - typiske symptomer

Selv om ikke menn har overgangsalder på samme måte som kvinner, kan lavere testosteronproduksjon sies å være en slags mannlig menopause. Dog ikke like merkbar. Faktisk vil mange ikke oppdage at de har lavt testosteronnivå, og se etter andre årsaker til kroppslige forandringer.

Relatert Artikkel: Kjøp Generisk Cialis (Tadalafil) 5, 20 mg uten resept på nettapotek

Typiske symptomer på for lite testosteron er lavere energi, muskelsvinn, vanskeligheter med å få ereksjon og vektoppgang, spesielt rundt magen. Når det kommer til ting som dett er det mange som tenker på eldre mennesker. Normalt holdes testosteronnivået relativt stabilt fra slutten av puberteten og frem til 70-årsalder, da vi ser en gradvis reduksjon av hormonnivået.

Hvordan måle testosteron? Metoder og tips

Symptomene på tilstanden varierer, og kan ofte knyttes til andre helseplager. Derfor er det også mange som ikke er klar over at de har testosteronmangel, og problemet kan ofte feiltolkes som andre plager. Selv om det ikke er farlig å ha lave testosteronnivåer, kan det gå ut over livskvaliteten i form av depresjoner, tretthet og søvnforstyrrelser.

Mistenker du at du har for lite testosteron, kan det enkelt testes med en blodprøve hos legen. Faktisk finnes det også tester du kan ta på nettet som kan indikere hvordan du ligger an, kun ved å svare på noen få spørsmål. Men disse gir så klart ikke nøyaktige resultater, så det anbefales å gå til lege.

Det er slett ikke sjeldent for menn å ha lite testosteron. Når man kommer litt opp i årene øker også forekomsten. Av 60 åringer har cirka 20 prosent av menn testosteronunderskudd, mens tallene er så høye om 50 prosent for menn på over 80 år. Når det er såpass mange som har lave testosteronnivåer uten å være klar over det, er det også mange som ikke får den behandlingen de behøver.

Øke testosteron uten medisiner

Som så mye annet når det kommer til helse, du kommer langt med sunt kosthold og trening. Fett inneholder mange molekyler, og det er disse som bidrar til utviklingen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, og dermed vil det å kvitte seg med kroppsfett øke testosteronnivåene direkte.

Men hva er riktig trening? For det er nemlig ikke slik at absolutt alt av trening og fysisk aktivitet nødvendigvis er positivt for testosteronnivået. Alt må balanseres, og høyvolum-trening kan faktisk føre til reduserte nivåer og utmattelse. Klassisk styrketrening som aktiverer store muskelgrupper er imidlertid gode øvelser som er med på å øke frigjøre testosteron i kroppen.

Relatert Artikkel: Kjøp Kamagra Oral Jelly 100 mg uten resept på nettapotek i Norge

Kosthold har også mye å si, og mange vil få positive resultater av å øke kaloriinntaket. Matvarer som er rik på magnesium, vitamin K og sink er lurt å spise for å kanskje stimulere testosteronproduksjonen. Men selvfølgelig må matinntak også stå i stil med aktivitetsnivået.

Testosterontilskudd

Dersom du har et relativt sunt kosthold og er forholdsvis aktiv, kan kunstig tilførsel av testosteron likevel være løsningen. Dette kan fås på resept ved utreding hos lege, men ettersom lave testosteronnivåer ikke er direkte farlig for kroppen, kan terskelen for testosteronresept ofte være høy. Det kan også være noe risiko knyttet til kroniske sykdommer forbundet med behandlingen, og det er også fare for bivirkninger.

Bruk av tabletter brytes raskt ned i leveren før testosteronet når målorganene, og derfor foretrekkes det andre behandlingsmetoder. Gel, plaster eller injeksjoner er ansett som mer utbytterikt, og dette må følges opp med å ta blodprøver regelmessig.

Hvordan kjøpe medisiner og naturlige testosteronboostere i Norge?

Det er ikke lov å kjøpe medisinsk testosterontilskudd i Norge uten resept. Men det finnes imidlertid andre ting å teste hvis man er interessert i å øke testosteronnivået. Såkalte testotseronboostere er naturlige produkter som bidrar til å øke øke endogen hormonsyntese. Dette kan føre til økt sexdrift, mer energi og økt muskelmasse.

Disse kosttilskuddene inneholder naturlige ingredienser som urter, sink og vitaminer, og har ikke bivirkningene som følger med medikamenter. Det er heller ikke nødvendig med medisinsk utredning for å ta disse boosterene. Mange menn opplever en positiv effekt av slike midler, uten unødvendig risiko for komplikasjoner, bivirkninger og behov for legebesøk.

Min konto